Stel, uw dochter erft het grootste deel van uw nalatenschap en u wilt graag dat zij het geld goed besteedt. Bijvoorbeeld aan de verduurzaming van haar huis. U bent er alleen niet zeker van dat zij dit ook daadwerkelijk zal doen. Kunt u er dan voor kiezen om bijzondere voorwaarden in uw testament vast te leggen?
U wilt natuurlijk dat de verdeling van uw erfenis goed geregeld is. In Nederland is iedereen gelukkig vrij om zijn of haar testament in te richten zoals hij of zij dat wil. Daarom kunt u bepaalde voorwaarden in uw testament opnemen. Zo kunt u bijvoorbeeld een wettelijke erfgenaam onterven of schoonfamilie uitsluiten. Ook kunt u als bijzondere voorwaarde opnemen dat uw nalatenschap alleen voor een bepaald doel wordt gebruikt.
Vrij en onbezwaard
Een grote kanttekening bij bijzondere voorwaarden in een testament is dat een erfenis altijd vrij en onbezwaard verkregen kan worden. Dat betekent dat de erfgenaam de voorwaarden niet hoeft te accepteren. De erfgenaam mag een nalatenschap altijd verwerpen. Hij of zij heeft dan nog recht op de ‘legitieme portie’, de helft van het oorspronkelijke erfdeel. Het is dus altijd de vraag hoe ver u als erflater mag gaan bij het stellen van voorwaarden.
Testament is persoonlijk
Uw nalatenschap is van u. U bepaalt dan ook wat er met uw geld en uw goederen moet gebeuren. Een testament is een persoonlijk document. Tot op zekere hoogte mag u dan ook bijzondere voorwaarden in uw testament opnemen.