TestamentHulp verzorgt lezingen door heel het land, dus ook in de regio Utrecht. Onze erfrechtspecialist komt ook bij u langs in Utrecht voor een vrijblijvend gesprek aan de keukentafel. Liever een online lezing bijwonen of een gesprek middels videobellen? Ook dat is mogelijk.
Voordelen van een testament opstellen via TestamentHulp in Utrecht
Een van zaken die mensen tegenhoudt om een testament af te sluiten, is de taaie stof. Notariële akten zijn vaak moeilijk leesbaar. Een ander argument is de prijs. Testamenten zijn vaak duur. Bij TestamentHulp vinden wij het belangrijk om die drempels weg te nemen. Wij maken het afsluiten van een testament laagdrempelig en betaalbaar.
Onze erfrechtspecialist gaat graag met u in gesprek. Dat kan gewoon bij u thuis aan de keukentafel in Utrecht. Tijdens dit vrijblijvende gesprek brengt hij uw wensen in kaart. Het resultaat is een leesbaar gespreksverslag. Dit verslag vormt het uitgangspunt voor uw testament.
TestamentHulp geeft lezingen door heel het land en werkt ook samen met notarissen bij u in de omgeving. U kunt de akte dus ook gewoon onderteken in (de buurt van) Utrecht
Bent u, als inwoner van Utrecht, van plan een testament op te laten stellen? Dan bent u niet de enige. Inmiddels heeft zo’n 40 procent van alle Nederlanders een testament. Bij TestamentHulp maken wij het regelen van een testament simpel, persoonlijk en overzichtelijk. En dat allemaal dicht bij huis.
Waar kan ik meer informatie over testamenten vinden in Utrecht?
TestamentHulp verzorgt gratis lezingen door heel Nederland, dus ook in Utrecht. Bekijk onze actuele agenda. Daarnaast kunt u ook een gratis een online lezing van ons volgen. Wilt u meer weten over uw specifieke situatie? Een van onze erfrechtspecialist komt graag naar Utrecht om met u in gesprek te gaan. Gewoon bij u aan de keukentafel. Geeft u de voorkeur aan een videogesprek? Ook dat is mogelijk.
Een testament is strikt persoonlijk
Zijn u en uw partner van plan om binnenkort uw nalatenschap te regelen? Dan dient u allebei een testament op te laten stellen. Een testament is namelijk strikt persoonlijk. Of u nu samenwoont of getrouwd bent, u maakt te allen tijde twee testamenten op. Voor iedere partner één.
Tips voor het opstellen van een testament in Utrecht
Heeft u, als inwoner van Utrecht, wel eens overwogen om een testament op te laten stellen? Lees dan deze tips goed door.
Kies een goede notaris in Utrecht
Nederland telt honderden notariskantoren. Het kan lastig zijn om een keuze te maken uit al die notarissen. TestamentHulp werkt samen met een breed netwerk aan notariskantoren. Met al deze partners doen wij al geruime tijd zaken. Deze notarissen zijn niet alleen goed in hun vak, ze zorgen er ook voor dat de materie op een begrijpelijke manier aan u wordt uitgelegd.
Ga in gesprek met een erfrechtspecialist
Voordat u een notariskantoor binnenstapt, is het raadzaam om eerst een gesprek aan te gaan met een erfrechtspecialist. Hij vertaalt uw wensen naar een helder en leesbaar gespreksverslag. De erfrechtspecialist van TestamentHulp komt gewoon naar u toe in Utrecht. Samen nemen jullie uw situatie door. Heeft u nog specifieke wensen? Ook daar houdt hij rekening mee. Uiteindelijk ontvangt u van ons een helder en leesbaar gespreksverslag dat als basis dient voor uw testament.
Meer informatie
Samenwonend en testament in Utrecht
Samenwonenden zijn volgens de wet geen erfgenamen van elkaar. Wanneer een van de twee partners overlijdt, kan dit voor vervelende situaties zorgen. Zo kunnen familieleden van de overledene aanspraak maken op spullen en gelden. Wanneer u dit wilt voorkomen, doet u er goed aan om een testament op te laten stellen.
Samenwonend met kinderen in Utrecht
Wanneer u samen kinderen heeft en een van de partners overlijdt, dan erven de kinderen alles. Als de kinderen nog minderjarig zijn, is de overblijvende partner verantwoordelijk voor het vermogen. Is een kind meerderjarig, dan krijgt hij of zij het vermogen. De partner komt in dat geval dus met lege handen te staan.
Gehuwden of geregistreerd partners testament in Utrecht
Bent u vóór 1 januari 2018 getrouwd onder gemeenschap van goederen? Volgens de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner dan de erfenis. Dit geldt niet voor wie ná 1 januari 2018 is getrouwd. Wilt u dat dit wel het geval is, dan kan een testament uitkomst bieden.
Waarom een testament opstellen in Utrecht als ik getrouwd ben?
Los van deze wettelijke regeling, kunnen er andere zaken zijn die u vast wilt leggen. Stel bijvoorbeeld dat u en uw partner kort na elkaar overlijden. De ouders van de langstlevende krijgen dan de gehele erfenis (als u geen kinderen heeft). Wanneer er wel kinderen in het spel zijn, is het raadzaam om een voogd te benoemen in uw testament. Daarnaast kan het zo zijn dat u zaken wilt vastleggen over het erfdeel voor de kinderen. Dit kan fiscale voordelen opleveren.
Wat is een verblijvingsbeding?
Wanneer u een samenlevingscontract opstelt, kunt u hierin een verblijvingsbeding opnemen. Daarin staat vastgelegd dat uw partner na uw overlijden bepaalde bezittingen in eigendom krijgt. Hij of zij erft deze zaken niet, maar krijgt ze in eigendom. Er moet hierover wel erfbelasting worden betaald.
Wanneer u geen testament heeft en ook geen kinderen, dan zijn automatisch uw ouders erfgenaam. Ze kunnen wel schenken aan de achterblijvende partner, maar daarover dient 30 tot 40 procent schenkbelasting te worden betaald. Daarnaast zijn uw ouders (en eventuele andere erfgenamen) ook nog belasting verschuldigd. Kortom: een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Dit kunt u voorkomen door een testamant op te laten stellen waarin uw partner als erfgenaam wordt aangewezen. Hiervoor geldt een vrijstelling van ruim 600.000 euro én een lager belastingtarief.
Wat is de rol van de notaris?
Een notaris is een onpartijdige jurist met veel specifieke kennis. Bijvoorbeeld over onroerend goed en erfenissen. Vanuit zijn onpartijdige beroepshouding gaat hij op zoek naar evenwichtige oplossingen. De notaris stelt deze oplossingen vast in zogenaamde notariële akte. Denk aan en testament of levenstestament, maar ook aan een hypotheekakte.
Als het gaat om een erfenis, dan zorgt de notaris dat deze akte goed bewaard blijft tot het moment dat de eigenaar van het testament (de testateur) overlijdt. De executeur (door de testateur benoemd) is vervolgens verantwoordelijk voor de verdeling van de erfenis. Heeft u uw notaris aangewezen als executeur, dan neemt hij of zij contact op met de erfgenamen.
Let op: zorg ervoor dat uw omgeving ervan op de hoogte is dat u een testament heeft laten opstellen. Een notaris neemt bij overlijden namelijk niet zelf contact op met de erfgenamen. Wanneer u wilt weten of er een testament is opgemaakt, kunt u het Centraal Testamentenregister raadplegen.
Wat is een levenstestament?
In een levenstestament legt u vast wie uw belangen behartigt als u dat zelf niet meer kunt. Het wordt daarom ook wel een testament bij leven genoemd. Wanneer u bijvoorbeeld dement wordt en zelf niet meer kunt handelen, bepaalt u in het levenstestament wie dat voor u mag doen. Denk aan financiële zaken (zoals het beheren van bankzaken), maar ook aan vraagstukken als: wie zorgt er voor mijn huisdieren?
U kunt in het levenstestament een of meerdere personen een volmacht geven. Deze gevolmachtigde(en) neemt/nemen dan beslissingen over uw financiën of medicatie. Stelt u geen levenstestament op? Dan beslist de kantonrechter wie er namens u mag handelen.
Wat is de geldigheid van een levenstestament?
De duiding ‘ten minste houdbaar tot…’ ontbreekt op een testament. Toch kan een testament wel degelijk verouderd zijn.
Een testament blijft wettelijk geldig tot de persoon in kwestie overlijdt. Toch is het raadzaam uw testament met enige regelmaat te laten wijzigen. Bijvoorbeeld wanneer u kinderen of kleinkinderen krijgt of wanneer u gaat scheiden. Daarnaast kan het zo zijn dat er wetswijzigingen plaatsvinden, waardoor het testament moet worden herzien. Zo zijn er op 1 januari 2013 fundamentele wijzigingen doorgevoerd in het erfrecht. Is uw testament voor die tijd opgesteld? Dan doet u er goed aan om uw testament nog eens onder de loep te (laten) nemen.
Wat doe ik als mijn testament niet meer geldig is?
Het is aan te raden om uw testament eens in de vijf jaar te herzien. De erfrechtspecialisten van TestamentHulp kijken graag met u mee. Het is mogelijk om een testament te herroepen. De ‘oude’ akte, wordt dan vervangen door een nieuwe.
Hulp nodig bij het opstellen van uw testament in Utrecht?
Een testament is een zogeheten notariële akte. Die zijn vaak taai van stof. Bij TestamentHulp maken wij uw situatie op een laagdrempelige manier inzichtelijk. Een van onze erfrechtspecialisten neemt uw situatie door en verwerkt de gegevens en wensen in een leesbaar gespreksverslag. Het gespreksverslag dient vervolgens als basis voor uw testament.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok