Ruzie om het geld van vader of om het antieke kastje van oma. Een erfenis zorgt helaas nog (te) vaak voor gedoe binnen families. Problemen over de nalatenschap kunt u voorkomen door het opstellen van een testament en het benoemen van een executeur. Een executeur zorgt ervoor dat uw wensen na uw overlijden worden nageleefd. Maar wie kan die taak het beste uitvoeren? En welke bevoegdheden heeft een executeur eigenlijk?
Wat is een executeur
Een executeur is verantwoordelijk voor de afwikkeling van een erfenis. Dit kan een erfgenaam zijn, maar ook een buitenstaander zoals een goede vriend, kennis of notaris van de erflater. Het staat iedereen vrij om zelf een executeur te kiezen. Wel is het verplicht om deze te benoemen in het testament. Hierin staan namelijk ook de rechten en plichten van de executeur.
De taken en bevoegdheden van een executeur
De taken van een executeur staan omschreven in de wet. Deze taken worden vaak overgenomen in het testament en eventueel aangevuld met de wensen van de erflater. Een executeur mag alle beheerzaken afwikkelen zonder toestemming van de (andere) erfgenamen. Wel is hij verplicht om ze te informeren. De executeur begint meestal met een boedelbeschrijving om inzicht in de bezittingen en schulden van de overledene te krijgen. Zijn er schulden? Dan moeten deze betaald worden voordat de erfenis verdeeld wordt. Ook de aangifte erfbelasting valt onder de verplichte taken van een executeur.
Andere taken die voor rekening van de executeur kunnen zijn:
- Regelen van de begrafenis of crematie
- Administratie afronden
- Regelen van eventuele taxaties
Wie wordt mijn executeur?
Een executeur heeft dus een flinke klus aan een testament. De afwikkeling van een testament duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Het is raadzaam om als erflater goed na te denken over wie deze klus het beste kan klaren. Niet alleen moet de erflater de executeur kunnen vertrouwen, ook moet de executeur bekwaam genoeg zijn om de taken uit te kunnen voeren. Verstand van geldzaken is hierbij geen overbodige luxe. Omdat de aangewezen executeur de opdracht niet hoeft aan te nemen, is het altijd slim om een tweede executeur in het testament te benoemen.
De stap naar de notaris
Omdat het verplicht is om een executeur te benoemen in een testament, moet u hiervoor altijd naar de notaris. Een notaris wijst u op de rechten en plichten van de executeur, zodat u weloverwogen een keuze kunt maken.
In contact met TestamentHulp
Bent u van plan om een testament op te stellen en wilt u meer informatie voordat u naar de notaris stapt? Neem gerust contact op met TestamentHulp. Wij vertellen u graag meer over erfrechtplanning. Ook kunt u onze gratis (online) lezing bijwonen.