Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak van Nederlanders, zo blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van het CBS. Veel Nederlanders krijgen dus, direct of indirect, met deze ziekte te maken. Heeft u er wel eens over nagedacht wie namens u belangrijke medische én financiële beslissingen mag nemen, mocht het zover komen?
Wie neemt mijn beslissingen als ik dement ben?
Als u dement wordt, moet iemand voor u medische en financiële beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing naar een woonzorgcentrum, de vraag of u gereanimeerd wilt worden en wat er gebeurt met u financiën. Wie helpt u, als u het door ziekte zelf niet meer kunt?
Wanneer biedt het levenstestament uitkomst?
Het levenstestament is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat u de regie te allen tijde in handen houdt. Dus ook op het moment dat u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld als er sprake is van dementie. Het is fijn als uw omgeving in dat geval weet wat u wilt, omdat het zwart op wit staat. Een levenstestament is dus niet alleen prettig voor u, maar ook voor uw naasten.
Wie wordt uw vertrouwenspersoon?
Neem zelf de regie in handen en leg in het levenstestament vast wie uw vertrouwenspersoon is. Zo voorkomt u dat iemand anders zich opwerpt of dat de rechter iemand aanwijst, iemand die u eigenlijk niet (voldoende) vertrouwt.