Hoe zit het met erfbelasting?
Wanneer iemand overlijdt, gaat de erfenis naar de erfgenamen. Vaak staan we dan pas stil bij de erfbelasting. Meestal moeten nabestaanden namelijk erfbelasting betalen. Hoe zit dat?
Wanneer moet erfbelasting betaald worden?
Het antwoord zit eigenlijk al in het woord zelf. Erfbelasting moet worden afgedragen wanneer men een erfenis ontvangt.
Hoe hoog is de erfbelasting?
Hoe meer verwantschap er is met diegene van wie iets wordt geërfd, hoe lager de belasting is. Dit bedrag is dus afhankelijk van de relatie met de overledene. Daarnaast bepaalt de waarde van de erfenis (alle bezittingen minus de schulden op het moment van overlijden) hoeveel er betaald moet worden. Overigens kan ná aangifte blijken dat de erfenis hoger of lager is dan gedacht, de Belastingdienst kan dan een naheffing opleggen of de erfgenamen kunnen een verzoek tot teruggave indienen. Lees meer hierover op de pagina: erfbelasting berekenen.
Moeten erfgenamen aangifte doen bij de Belastingdienst?
Erfgenamen ontvangen doorgaans automatisch het aangifteformulier van de Belastingdienst, gericht op één van de erfgenamen. Niets ontvangen? Het is ook mogelijk het formulier zelf op te vragen of digitaal aangifte te doen.
Wanneer moet ik aangifte doen bij de Belastingdienst?
Dat staat in de brief van de Belastingdienst, erfgenamen moeten binnen acht maanden betalen.
Wat gebeurt er met mijn erfbelasting als ik te laat aangifte doe?
Erfgenamen betalen belastingrente over de erfbelasting wanneer ze te laat betalen. De belastingrente is de rente die de Belastingdienst rekent voor gemiste rente.
Wanneer moet de erfbelasting betaald worden?
Gemiddeld valt de belastingaanslag drie maanden na de belastingaangifte in de bus.