Nederland vergrijst. Hierdoor zal het aantal sterfgevallen en het aantal erfenissen de komende jaren fors toenemen. Bij veel van die erfenissen gaat het om de nalatenschap van ouders aan kinderen. Volgens critici zullen deze erfenissen voor grote vermogenskloven onder de jongere generatie(s) zorgen. Niet iedereen erft immers geld. Maar is dit ook zo? Zijn erfenissen daadwerkelijk de bron van ongelijkheid?
Ongelijkheid en de kloof tussen arm en rijk is groter dan ooit. Enkele grote multinationals en miljardairs houden deze ongelijkheid in stand, door belasting te ontwijken en lonen te verlagen. Deze superrijken krijgen echter steeds meer kritiek. Er wordt meer en meer gestreden voor gelijke kansen en een herverdeling van de welvaart. Nederland gaat hierin een stapje verder. Zo pleit de VVD voor een zwaardere belasting van erfenissen. Volgens de liberalen zouden kinderen die een erfenis ontvangen een voorsprong hebben. Denk aan de voorsprong bij het kopen van een huis. In de digitale Telegraaf van 24 juni jl. legt demograaf Jan Latten uit dat een zwaardere belasting op erfenissen een poging is om financiële solidariteit tussen ouders en kinderen tegen te gaan.
Erfbelasting
In de eerste plaats kaart Prof. Dr. Latten aan dat het bij een erfenis meestal om relatief lage bedragen gaat. ‘Het gaat meestal niet om miljoenen, laat staan miljarden. In 2018 bijvoorbeeld, ging het in de helft van de gevallen om een totale nalatenschap van minder dan € 25.000. Kinderen die erfbelasting verschuldigd zijn, kregen een bedrag van € 31.500.’ Om van een vermogenskloof te spreken tussen jongeren, is volgens Latten dus lichtelijk overdreven.
Verbondenheid binnen families
Daarnaast wordt volgens de demograaf voorbijgegaan aan de verbondenheid die een nalatenschap brengt. ‘Een erfenis staat symbool voor verbondenheid binnen families en gezinnen. Ouders die aan het eind van hun leven tevreden zijn omdat ze de kinderen iets kunnen nalaten, worden ‘afgestraft’ als er zwaarder belast wordt. Het lijkt wel of solidariteit eerder naar vreemden moet gaan dan naar de eigen familie.’ Daarnaast waarschuwt Prof. Dr. Latten voor een collectieve afpakcultuur. ‘In de ideologie van het communistische Oost-Europa werden familiebedrijven onteigend en kwam alles in handen van de collectiviteit. De overerving van ouders op kinderen en kleinkinderen werd daarmee verbroken. Laten we niet opnieuw op zo’n dwaalspoor geraken.’
Meer weten?
Wilt u meer weten over erfbelasting? Wilt u bijvoorbeeld weten hoe u kunt voorkomen dat uw kinderen erfbelasting moeten betalen? Of heeft u andere vragen over erfrechtplanning? Neem gerust contact met ons op of volg een van onze (online) lezing.
Bron: Telegraaf