Stel, u heeft jaren geleden met uw ex-partner een testament op laten stellen. In dit testament hebben jullie de verdeling van de nalatenschap onderling geregeld. Kan bij een eventuele echtscheiding dan voorkomen worden dat de nalatenschap bij overlijden naar de ex-partner gaat? Met andere woorden: blijft een oud testament altijd geldig?
Bent u gescheiden? Dan wilt u waarschijnlijk niet dat uw ex-partner na uw overlijden de nalatenschap erft. Het is daarom raadzaam om na een echtscheiding nog eens een kritische blik op uw testament te werpen. Een testament dat bij de notaris is opgesteld, blijft namelijk altijd geldig.
Oud testament blijft geldig
Wanneer een testament is opgesteld tijdens een huwelijk, blijft het zijn geldigheid na een echtscheiding behouden. Wel kan het zijn dat de bepalingen in het testament achterhaald zijn door de nieuwe werkelijkheid. Het is in elk geval belangrijk voor de eventuele nieuwe partner, om bij de afwikkeling van een nalatenschap de inhoud van het testament te kennen. Bij het Centraal Testamentregister (ctr.nl) staat waar een testament is afgesloten. Vervolgen kan bij de notaris het testament opgevraagd worden.
Langstlevende echtgeno(o)t(e)
Staat in een oud testament dat de echtnoot of echtgenote als langstlevende de beschikking krijgt over de nalatenschap? Dan is de eventuele nieuwe echtgenoot de langstlevende. Ook wanneer de ex-echtgenote bij naam als langstlevende wordt toegekend, vervalt deze bepaling wanneer er sprake is van een nieuwe echtgenote.
Testament herroepen
Een wettig opgesteld testament blijft dus altijd geldig. Tenzij het testament wordt herroepen. Een testament kan alleen herroepen worden als de erflater zelf nog in leven is en wilsbekwaam is. Anders blijven ook eventuele andere bepalingen, zoals legaten en uitsluitingsclausules geldig.
Wilt u weten of uw testament nog up-to-date is? Of wilt u meer weten over erfrechtplanning? Neem dan contact op met TestamentHulp of volg een van onze (online) lezingen.
Bron: plusonline