Bij het opstellen van een testament komt heel wat kijken. Maar wat is een testament nou precies? Wat kun je erin vastleggen? En waarom is het zo belangrijk er één te hebben? Hieronder geven we antwoord op al deze vragen!
Wat kan ik vastleggen in mijn testament?
U kunt zelf bepalen wat er met uw bezittingen gebeurt na uw overlijden. Dit alles legt u vast in een testament. Hierin kunt u ook vastleggen wie er voor de kinderen gaat zorgen als u en uw partner er niet meer zijn. Let op: u bent wettelijk niet verplicht een testament op te stellen.
Een testament opstellen
Iedereen van 16 jaar en ouder kan een testament laten opstellen. Dit kan alleen bij een notaris. Een testament dat u zelf heeft (op)gemaakt, is in Nederland niet rechtsgeldig.
Testament regelen als u samenwoont
Woont u ongehuwd samen? Dan erft u volgens de wet niet van elkaar, ook al heeft u een samenlevingscontract. Wilt u dit anders regelen? Dan heeft u een testament nodig.
Verblijvingsbeding
Voor samenwoners die willen dat hun partner gebruik kan blijven maken van gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden, is er het verblijvingsbeding. Zo’n beding in het testament zorgt ervoor dat gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden niet worden verdeeld. Uiteraard kunnen de bezittingen na het overlijden van de langstlevende partner wel worden verdeeld onder de erfgenamen.
Zorg voor de kinderen
U kunt in uw testament laten vastleggen wie er voor de kinderen zorgt als beide ouders overlijden. Ouders kunnen in het testament een of twee personen aanwijzen als voogd. De voogd oefent dan het ouderlijk gezag uit over de kinderen.
Partner of kinderen onterven
U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Wel hebben kinderen altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Dat deel heet de legitieme portie en betreft de helft van het erfdeel.
Bekijk ook onze handige checklist testament.