Het nieuws dat een verpleeghuisarts die euthanasie pleegde op een zwaar dementerende vrouw niet schuldig is aan moord, maakt opnieuw de tongen los. De betrokkenen zijn blij dat er een uitspraak is, maar wijzen op de verschillende kanten van de zaak: de strafrechtelijke, de medische en de mogelijke praktische gevolgen. Wat in ieder geval vaststaat is dat de strafzaak aantoont hoe belangrijk het is om een wilsverklaring op te nemen in het levenstestament.
De arts die in 2016 het leven beëindigde van een 74-jarige vrouw, was vanwege haar vergevorderde dementie niet opnieuw het gesprek aangegaan over haar euthanasiewens. De vrouw had eerder een wilsverklaring getekend, maar gaf later wisselende signalen af over haar doodswens. Het openbaar ministerie (OM) wilde met deze zaak meer duidelijkheid krijgen over het wel en niet juist handelen bij euthanasie en dementie. De rechterbank oordeelde dat de arts volgens de wet handelde en niet meer in gesprek hoefde te gaan met de patiënte.
Wilsverklaring in testament
Voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van de Vereniging voor Specialisten Ouderengeneeskunde (Verenso) vertelt dat de druk op artsen om euthanasie toe te passen vaak hoog is. ‘Mensen denken dat het geregeld is als je iets op papier zet. Deze uitspraak vergroot de waarde van die wilsverklaring.’ Maar, zo stelt ze, ‘geen enkele arts is verplicht om euthanasie toe te passen.’
Het belang van een levenstestament
Bij TestamentHulp begrijpen we het belang en de waarde van een goed opgesteld levenstestament. Deze uitspraak toont nog maar eens aan dat het opnemen van een wilsverklaring in het levenstestament echt effect heeft.
Maak een afspraak met TestamentHulp
Nog geen levenstestament? Neem dan contact op met TestamentHulp. Onze adviseurs kunnen u hierbij helpen.